Сыраварня![]() З гісторыі сыраварства У пісьмовай гісторыі чалавецтва няма дакладных звестак аб тым, калі і дзе ўпершыню быў зроблены сыр. Большасць даследчыкаў мяркуюць, што гісторыя сыру налічвае 7 тысячагоддзяў. Радзімай сыра лічыцца Блізкі Усход: качэўнікі выкарыстоўвалі скураныя мяшкі з авечых страўнікаў для перавозкі малака, а трасяніна, спякота і ферменты ператваралі яго ў сыр. Ў Еўропе сыр вядомы з найстаражытнейшых часоў. У “Адысеі” Гамера (VIII стагоддзе да н.э.) ёсць апісанне падрыхтоўкі сыру: “Паліфем коз і авечак падаіў, як ва ўсіх гэта прынята. Белага ўзяў малака палову, імгненна заквасіў, тут жа адціснуў і склаў у сплеценыя трывала кошыкі...”
Росквіт сыраварства прыйшоўся на сярэднія стагоддзі, калі на гэты дзіўны прадукт звярнулі ўвагу манахі. Менавіта дзякуючы ім з’явіліся новыя віды сыроў. Яны прыдумалі сыр саліць, вэндзіць, абмешваць спецыямі і саджаць на яго высакародную цвіль. Першымі пачалі вырабляць вялізныя галоўкі цвёрдага сыру галандцы - гэта адбылося ў XIV стагоддзі. У свеце існуе больш за 2000 гатункаў сыру.
Сыраробства ў Беларусі
Рэцэпт сыру “Дудуткаўскі”
Рэцэпт сыру з ангельскай паваранай кнігі “A True Gentlewomans Delight”, 1653 год
|
Майстар
|
+ 375 1713 3-07-47
тэл./факс |
+ 375 29 602-52-50
|
+ 375 1713 2-11-77
тэл./факс |
+ 375 29 603-52-50
|
Спампаваць рэквізіты | info@dudutki.by |
![]() |
Запрашаем да нас
у суботу ды нядзелю
З панядзелка по пятніцу - выходныя дні
|
Пан-Пят: выходныя
Суб-Няд: с 10:00 до 18:00 (уваход да 17:00)
Уваход у музей з собакамі забаронены
|