БроварШто такое бровар?
Хто прыдумаў гарэлку?
Гарэлка на Русі. У Беларусь гарэлка прыйшла ў канцы XV - пачатку XVI стагоддзя з Германіі. Першапачаткова яе выкарыстоўвалі як лекі і прадавалі ў аптэках. Аднак у хуткім часе гарэлка робіцца папулярным напоем, паступова выцясняючы піва і медавуху. У той час крэпасць вагалася ад 15-20% (так званая простая) да 70% (“аквавіта”). Папулярнымі алкагольнымі напоямі беларускай шляхты робяцца розныя настойкі (кардамонаўка, малінаўка, мятная, кменная, кававая) і наліўкі на аснове гарэлкі з дабаўленнем траў, мёду, спецый, ягад або цукру. Найбольш распаўсюджанай у XIX ст. была жытняя гарэлка “жытнёўка”. З другой паловы XIX стагоддзя пачалі вырабляць бульбяную гарэлку – “бульбянку”. Вытворчасць “бульбянкі” рэзка знізіла не толькі кошт гарэлкі, але і яе якасць, бо гарэлку з бульбы цяжка ачысціць ад сівушных масел. У канцы XIX ст. бровары-вінакурні існавалі амаль у кожным шляхецкім маёнтку.
“Хлебнае віно” |
Рэцэпт напою на мёдзе “Медавуха”
Для яе прыгатавання мёд разбаўляюць ахалоджанай кiпячонай вадой i злiваюць у дрўляную пасудзiну. Асобна ў цёплай вадзе разводзяць дрожджы i ўлiваюць у посуд з разведзеным мёдам, дадаюць хмель i старанна перамешваюць. Вытрымлiваюць у халаднаватым месцы 6-8 сутак. Па мацунку, якi залежаў ад прапорцыi мёду i вады, адрознiвалi паўтарак, двайняк, трайняк. З аднаго пуду мёду атрымлiвалi сем вёдраў медавухi. У адрозненне ад гарэлкi мядуха была слабым напоем, яе моц прыблiзна 5-10 градусаў.
|
|
Рэцэпт жытняй гарэлкі “Жытнёўка”
Жытнюю муку запарваюць гарачай вадой у драўляным посудзе i мяшаюць, каб не было камякоў. Накрываюць накрыўкай, каб лепей запарылася. Стаiць прыкладна 1 гадзiну, потым разлiваюць у другую пасудзiну, каб хутка астыла. Калi хутка астыне, то засалодзiцца. Дадаюць дрожджы, закрываюць, i яна стаiць, «брэдзiць».
Праз тыдзень брага гатовая. Бяруць бражнiк (спецыяльная бочка на два донцы, у верхнiм дне якой маецца дзве адтулiны) i праз адтулiны ў верхнiм дне залiваюць брагу. У адну адтулiну ўстаўляюць паравую трубку, а другi канец яе - у кацёл з вадою. Кацёл награюць, i пара па трубцы iдзе ў бражнiк, брага грэецца, але ж не кiпiць. А ў другую адтулiну верхняга дна бражнiка ўстаўляюць трубку-халадзiльнiк, сярэдзiна якой апускаецца ў халодную ваду i праз якую цячэ гарэлка. Пад другi канец трубк-халадзiльнiка падстаўляюць бутлю, у якую роўным цурочкам бяжыць гарэлка. З аднаго пуда мукi (16 кг) вырабляюць прыкладна 6-7 лiтраў гарэлкi. Захоўваюць яе ў глiняных i шкляных бутлях. |
|
Рэцэпт настойкі “Кменная”
Бяруць кмена 500 г, аніса 50 г, насення кропу 20 г, фіялкавага кораня 20 г, сухой помяранцавай або апельсінавай коркі 30 г. Усё таўкуць і заліваюць 3,5 літрамі 40-45-градуснай гарэлкі. |
+ 375 1713 3-07-47
тэл./факс |
+ 375 29 602-52-50
|
+ 375 1713 2-11-77
тэл./факс |
+ 375 29 603-52-50
|
Спампаваць рэквізіты | info@dudutki.by |
Запрашаем да нас пятніца - нядзеля
|
|
Пан- Чац.: выходныя
Пят-Няд: с 10:00 да 18:00 (уваход да 17:00).
|