Музеи под открытым небом – наиболее любимый вид музеев у посетителей. Часто гости воспринимают их в большей мере как рекреационную сферу, сферу отдыха.
Маёнтак Дудзічы ў 19 ст. належаў роду Ельскіх. Найбольш поўна ён апісаны ў інвентары 1844 года, калі ўладаром яго быў Карл Станіславаў Ельскі, харунжы Ігуменскі.
Рецепт напитка на меду “Медавуха”
Для яе прыгатавання мёд разбаўляюць ахалоджанай кiпячонай вадой i злiваюць у драўляную пасудзiну. Асобна ў цёплай вадзе разводзяць дрожджы i ўлiваюць у посуд з разведзеным мёдам, дадаюць хмель i старанна перамешваюць. Вытрымлiваюць у халаднаватым месцы 6-8 сутак. Па мацунку, якi залежаў ад прапорцыi мёду i вады, адрознiвалi “паўтарак”, “двайняк”, “трайняк”. З аднаго пуду мёду атрымлiвалi сем вёдзер медавухi. У адрозненне ад гарэлкi, медавуха была слабым напоем, яе моц прыблiзна 5-10 градусаў.

Рецепт ржаной водки “Жытнёўка”

   Жытнюю муку запарваюць гарачай вадой у драўляным посудзе i мяшаюць, каб не было камякоў. Накрываюць накрыўкай, каб лепей запарылася. Настойваюць прыкладна адну гадзiну, потым разлiваюць у другую пасудзiну, каб хутка астыла. Калi хутка астыне, то засалодзiцца. Дадаюць дрожджы, закрываюць, i яна стаiць, “брэдзiць”.
   Праз тыдзень брага гатовая. Бяруць бражнiк (спецыяльная бочка на два донцы, у верхнiм дне якой маецца дзве адтулiны) i праз адтулiны ў верхнiм дне залiваюць брагу. У адну адтулiну ўстаўляюць паравую трубку, а другi канец яе - у кацёл з вадою. Кацёл награюць, i пара па трубцы iдзе ў бражнiк, брага грэецца, але ж не кiпiць. А ў другую адтулiну верхняга дна бражнiка ўстаўляюць трубку-халадзiльнiк, сярэдзiна якой апускаецца ў халодную ваду i праз якую цячэ гарэлка. Пад другi канец трубкі-халадзiльнiка падстаўляюць бутлю, у якую роўным цурочкам ліецца гарэлка.
   З аднаго пуда мукi (16 кг) вырабляюць прыкладна 6-7 лiтраў гарэлкi. Захоўваюць яе ў глiняных i шкляных бутлях.

Рецепт настойки «Кменная»

Берут тмина 500 г, аниса 50 г, семян укропа 20 г, фиалкового корня 20 г, сухой померанцевой или апельсиновой корки 30 г. Все толкут и заливают 3,5 литрами 40-45-градусной водки.
Бутыль со смесью закупоривают и настаивают в теплом месте в течение 2 недель. Затем настойку процеживают и разливают в бутылки.

Получить справку или заказать экскурсию можно по контактным телефонам с 10-00 до 17-00
+ 375(1713) 2-11-77
тел./факс
+ 375 29 602-52-50
+ 375(1713) 3-07-47
тел./факс
+ 375 29 603-52-50
Скачать реквизиты info@dudutki.by

Приглашаем к нам
Среда-воскресенье
Пн-вт: выходные дни
Ср-Сб: с 10:00 до 18:00 (вход до 17.00)
Вс: с 10:00 до 18:00 (вход до 17.00)
Вход в музей с собаками запрещен!